Consells pràctics per enfrontar-se a un examen d’oposició

Comparteix

Aviat comencen les proves de diverses oposicions. Arribar a aquest moment i amb les màximes garanties d’èxit és un objectiu comú que hem compartit amb els nostres alumnes que volen ser Mossos, Mestres d’Infantil o de Primària, Professors de Secundària o Auxiliars Administratius de la Generalitat de Catalunya. Ja sabeu que l’esforç i la constància combinats amb una bona metodologia són les millors eines per afrontar els exàmens. Així i tot, la inseguretat, els nervis i la ansietat poden jugar-nos una mala passada si deixem que agafin el control. Per ajudar-vos a rebaixar la tensió i recuperar la calma, volem compartir uns quants consells que poden ser de molta utilitat.

 

En primer lloc, els nervis davant un examen són un sentiment comú entre els estudiants, especialment pels opositors, que s’enfronten a un procés d’estudi llarg i ple de desafiaments, sacrificis i dificultats fins a aconseguir arribar al dia de la prova. No obstant això, és important recordar que una mica de nerviosisme pot ser beneficiós i ens pot ajudar a estar més alerta i concentrats durant la prova.

 

Per a combatre els nervis, és crucial preparar-se amb anticipació. Això inclou estudiar i repassar el material, fer preguntes i aclarir dubtes amb els professors i practicar amb exàmens anteriors. A més, és important tenir una bona nit de somni abans de l’examen i fer una dieta adequada per a mantenir la nostra energia i concentració. Què t’aconsellem menjar?

 

 • Menja aliments saludables. Una dieta saludable proporciona els nutrients necessaris per a mantenir l’energia i la concentració durant tot el dia. Inclou aliments rics en proteïnes, com a ous, iogurt i fruita seca, així com fruites i verdures fresques.

 

 • Evita aliments pesats. Evita menjar aliments pesats o greixosos abans de l’examen. Aquests aliments poden fer-te sentir somnolent i disminuir la teva capacitat de concentració.

 

 • Beu suficient aigua. Mantén-te hidratat durant tot el dia bevent suficient aigua. La deshidratació pot afectar negativament la concentració i la memòria.

 

 • Evita la cafeïna en excés. La cafeïna pot augmentar temporalment l’energia i la concentració, però si es consumeix en excés pot causar nerviosisme i ansietat. Tracta de limitar el teu consum de cafeïna abans de l’examen.

 

 • No saltis menjades.Saltar-se menjades pot disminuir el nivell de sucre en la sang i afectar negativament la concentració. Assegura’t de menjar menjars regulars i saludables durant tot el dia.

 

 • Planifica amb anticipació. Planifica la teva dieta abans de l’examen amb anticipació per a assegurar-te de menjar adequadament i no sentir-te esgotat o estressat en el dia de l’examen.

 

Durant l’examen, s’han de fer respiracions profundes i recordar que ens hem preparat per a aquest moment: sempre hem de pensar en positiu. A continuació, t’expliquem una tècnica senzilla per sentir-te més calmat a través de la respiració en cas que ho necessitis:

 

 • Inhala profundament pel nas, sent com el teu abdomen s’expandeix mentre inhales i després continua inhalant fins que sentis que els teus pulmons estan plens.

 

 • Aguanta la respiració per un segon i després exhala lentament per la boca, sentint com el teu abdomen es contreu mentre exhales.

 

 • Repeteix aquest procés durant uns minuts, enfocant-te en la sensació de respirar profundament i relaxar-te.

 

 • Obre els ulls i torna a l’examen sentint-te més calmat i concentrat.

 

Recorda que aquesta tècnica pot ser utilitzada en qualsevol moment en què necessitis reduir els nivells d’ansietat i relaxar-te.  T’aconsellem practicar aquesta tècnica amb regularitat perquè puguis fer-la amb facilitat en moments d’estrès.

 

Tracta de no comparar-te amb els teus companys de classe o altres persones que estan afrontant el mateix repte i enfoca’t en el teu propi acompliment.

 

Estar atrapat en una pregunta d’examen tipus test pot ser frustrant, especialment si tens un límit de temps per a acabar l’examen. T’oferim alguns consells que poden ajudar-te a combatre aquesta situació:

 

 • Llegeix totes les opcions de resposta. Assegura’t de llegir totes les opcions de resposta abans de prendre una decisió. A vegades, la resposta correcta pot estar en l’última opció, així que no t’afanyis a triar la primera opció que et sembli correcta.

 

 • Usa la tècnica d’eliminació. Si tens dubtes sobre una pregunta, usa la tècnica d’eliminació per a reduir les teves opcions de resposta. Descarta les opcions que saps que són incorrectes i concentra’t en les quals semblen més plausibles.

 

 • Analitza les paraules clau. Llegeix la pregunta amb atenció i analitza les paraules clau que et poden ajudar a identificar la resposta correcta. A vegades, la pregunta pot estar formulada d’una manera específica que et dona una pista sobre la resposta correcta.

 

 • Fes una conjectura. Si no estàs segur de la resposta, assegura’t de llegir totes les opcions de resposta acuradament i selecciona la que creguis que és la més probable.

 

 • Administra el teu temps sàviament. Si estàs atrapat en una pregunta, no perdis massa temps en ella. Administra el teu temps sàviament i deixa la pregunta per al final si és necessari. Assegura’t de respondre totes les preguntes que puguis respondre fàcilment primer i després torna a les preguntes més difícils més tard.

 

Tingues en compte que els exàmens tipus test poden ser enganyosos i poden requerir un enfocament diferent del dels exàmens escrits. Practica amb preguntes d’exemple, amb paciència i pràctica, pots millorar les teves habilitats per a respondre preguntes d’examen tipus test.

 

Recorda, els nervis són naturals, però no hem de deixar que ens controlin durant un examen important. Amb preparació i confiança en les nostres habilitats, podem superar qualsevol desafiament acadèmic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

I accept the Privacy Policy